nedelja, marec 04, 2007

Je prihodnost v videu?

Medtem, ko sem pregledoval najnovejšo sekcijo linkov na Magnumovem blogu, sem naletel na tale zanimiv članek v Digital Journalistu. Urednik Dirck Halstead govori o časopisu Dallas Morning News, kjer fotografi večino fotk posnamejo z video kamerami. S prihajajočimi modeli kamer v visoki resoluciji in webom kot založniško platformo prihodnosti, bo tega najbrž vse več.

Se bo podoben trend zgodil tudi pri nas in če ja, kdaj?

8 Comments:

Blogger Mih@ said...

Popolne zamenjave najbrž ne bo nikoli, ampak videa je že zdaj iz dneva v ddan več na vseh straneh. Sedaj je skoraj nujno, da imaš širokopasovni internet, če ne že kar optični, tako, da ni več prepreke glede hitrosti nalaganja strani.

ponedeljek, marec 05, 2007 8:31:00 dop.  
Anonymous Anonimni said...

ampak kmalu bo nastal problem z video vsebinami, ker sam internet ni pripravljen na taksno kolicino podatkov, ki jo med drugim povzrocajo tudi video vsebine..

sicer pa ni dobra ideja.. imas kamero in rezes :)

ponedeljek, marec 05, 2007 9:07:00 dop.  
Blogger B5 said...

Seveda! Tudi fotografija se bo delila (se že deli), kot se sedaj gibljiva slika. Pa ne mislim na kino in televizijo, ampak na domače konzumiranje. Na eni strani imaš posh plazma zaslone s dolby surround sistemom, na drugi pa imaš youtube, kjer je vse zminimalizirano, a toliko bolj dostopno in zanimivo.

Isto bo s fotografijo. Na eni strani galerije, visokokvalitetne knjige na drugi pa časopise in internet.

Prostora je za vse :-)

B5

ponedeljek, marec 05, 2007 11:18:00 dop.  
Blogger Gregor Harih said...

Mislim, da pa vsaj seriozne časopisne hiše ne bodo šle v to, že zaradi fotografije kot take. Takšne hiše, kjer fotoreporterstvo še nekaj velja. Sicer pa te kamere res dobivajo na resoluciji in kvaliteti. Kako pa bo potem s pokončnim formatom? Bo treba rezat (že tako nizko resolucjo glede na današnje standarde fotoaparatov) ali bo pa kamerman moral kamero rotirat? Bomo vidli... :)

ponedeljek, marec 05, 2007 11:25:00 dop.  
Blogger Morska deklica said...

poSe strinjam z očkom Borutom. Medijske hiše (POP TV) tudi že pri nas prakticirajo v eni osebi mix videa in fotografije (s kamero naredijo še fotke, ki so potem na 24ur.com), ker na ta način najbolje nižajo stroške. Slovenski mediji, ki so pa sploh posebni kerlci, bi pa najraje te dve funkciji zmešali še z novinarsko :-) Revijalni mediji oz. visokokakovostni mediji bodo ostali in za njih se ni treba bati, da bi za njih fotkali s kamerami. A vprašanje, če bodo obstali na manjših tržiščih, kot smo mi.

ponedeljek, marec 05, 2007 4:02:00 pop.  
Blogger Ivan Ž. said...

Saj meni se to ne zdi nujno slabo. Roko na srce, tudi sam bi verjetno razmišljal o tej smeri, če bi držal roko nad kakšnim medijem, ki bi pa ta medij seveda moral imeti solidno web strategijo, da bi to sploh imelo smisel.

Osebno si že nekaj časa želim (zase, ne za službene potrebe) DSLR, ki bi imel solidno resolucijo za fotke in tudi možnost snemanja kvalitetnih filmčkov. Trenutno jih še ni, bodo pa verjetno kmalu in IMO je to naslednja velika stvar na trgu fotografske opreme. Prodaja kompaktov v svetu že pada, DSLR-ji pa so najverjetneje na vrhuncu.

@Had - maš verjetno prav. Morda te bo zanimalo razmišljanje Marka Cubana (lastnik Dallas Mavericksov in HDTV kanala) na to temo:
http://www.blogmaverick.com/2006/07/14/broadband-video-is-overrated-too/

@Borut & Katka - se načeloma strinjam. Samo za fotografa bo (z dohodkovne plati) zelo pomembno, na kateri strani ločnice se bo znašel.

ponedeljek, marec 05, 2007 5:48:00 pop.  
Blogger B5 said...

SLR (single lens reflex) kamere ne bodo nikoli filmčke snemale :-)

Ker še bodo, ne bodo SLR ampak samo SL. Zrcalo, ki se dviguje in spušča pomeni tisti R in seveda se ne bo zrcalo dvigovalo in spuščalo 24 krat /s dve ure skupaj.

A kljub terminološki zajebanciji, se strinjam s tabo.

Še posebej pa s Katko, glede visoke kvalitete na majhnem trgu. Čudna so pota Gospodova.

B5

četrtek, marec 15, 2007 11:20:00 dop.  
Anonymous Anonimni said...

No pa nam je Canon le predstavil EOS 5D Mark ii, ki že snema visokoločljive HD video posnetke, očitno se tudi pri tem pripravljajo na internetne različice, kjer ne bo fotograf samo slikal pač pa tudi nekaj posnel, res je, da izgubi nekaj smisla, a očitno so časi tako nanesli.
Drugače pa, dokler bomo imeli dobre tiskane medije, tudi fotografi zagotovo ne bodo ostali brez dela.

ponedeljek, december 01, 2008 12:32:00 pop.  

Objavite komentar

<< Home