četrtek, junij 28, 2007

Low-fi photo Inc.

Pred kratkim sem zamenjal mobilnega operaterja. Stranski produkt transakcije je bil, da se je v mojih rokah znašel nov novcat telefon. Na zadnji strani ima okroglo zastekljeno odprtino, ki se pretvarja, da je objektiv.

Prva žrtev je bila Moja Najljubša Blondinka.









Potem sem se preizkusil v fotkanju mimoidočih in mimovozečih.







In kdo pravi, da sem bil na Festivalu za Ljubljano brez fotoaprata. A! A!?!



















četrtek, junij 21, 2007

Hong Kong in motion

Če bereš Matjažev blog, si tole gotovo že videl.

Matjaž se je nekaj časa nazaj mudil v Hong Kongu, kjer je posnel obilo fajnih fotk. In ker me že nekaj časa drži, da bi začel producirati zvočno-slikovne prezentacije, sva združila moči in posnela prezentacijo za znani popotniški portal. Tukaj je predogled, zadeva bo na Potopisniku objavljena naslednji teden.





Montaža zvoka je zelo osnovna, tu se bo treba še precej naučiti. Naštimati tajming fotk da ustreza govoru pa tudi ni nujno enostavna zadeva.

Oprema: mikrofon Rode NT-3, Olympusov digitalni diktafon, Slide-show narejen s programom Soundslides, montaža zvoka Adobe Soundbooth.

torek, junij 19, 2007

Pretresi na desni

Torej: najprej pozdrav obema bralcema, ki po enomesečni pavzi še vztrajata na tem blogu. Vseh Saudcev, Fincev, Turkov, Američanov in drugih, ki trumoma drvijo na te strani zgolj zaradi tega posta ne bom posebej pozdravljal in verjamem, da mi tega ne bodo preveč zamerili.

Z zgornjim naslovom seveda ne merim na nedavno dopisovanje džej džeja z bivšo državno sekretarko, niti na današnji ping-pong zdajšnjega in prejšnjega predsednika vlade. Kje pa! Ta blog vendar mora vzdrževati nek nivo.

Z 'desno' sem seveda mislil stolpec z blogrolo. Ta je nekoliko zastarela, potrebna prevetritve in dotoka sveže krvi, ki je zadnje čase popestrila foto-blogosfero.

S tujino bom opravil bolj na hitro. Conscientious je skoraj že letel, a za zdaj ostaja. Strobist je out, StockPhotoTalk tudi. Slednjega s pogledi na poslovno stran foto cirkusa nadomešča Paul Melcher in čeprav se z njegovim mnenjem zelo pogosto ne strinjam, je le-to skoraj vedno zanimivo. [EV+/-] Exposure Compensation je poln zanimive, predvsem art fotografije, pred kratkim se je med predstavljenimi znašla tudi slovenskočeška Aleksandra Vajd.

In zdaj domači.

Vedno sem bil mnenja, da se imamo od tistih, ki prihajo za nami, ravno toliko za naučiti kot od tistih, ki so šli pred nami. In težko bi našli boljši primer za to maksimo od Cirila Jazbeca. Še-ne-dvajsetletnik dela hude fotke, pobira fine projekte, zgodaj je zapopadel pomen postprodukcije, zdaj pa se je lotil še bloganja.

David Vatovec je eden redkih fotografov, ki na svojem blogu o fotografiji tudi veliko piše. Bloga tudi popotnica, fotografinja in ne-delova novinarka Iva Gruden. Iz istega časopisnega gnezda prihaja Maja Hitij. In last but not least: Zadeta od lajfa.

Lepo je videti prebujenega Iluzionista in celo Pubec kaže znake življenja.

Fotoholik ma vas rad. Do naslednjič. :)