sreda, januar 31, 2007

Drama v foto knjižnici: šest poškodovanih

Ob pakiranju za večerno plavanje je prišla na dan drama, ki se je zadnje tedne dogajala v moji foto knjižnici. Iz tube blizu knjig je iztekala prozorna snov, se razlila po polici, knjige pa so jo vsrkale vase. Končni rezultat je bil šest poškodovanih, od tega eden huje. Spuščal je gel za tuširanje, ki sem ga dobil za novoletno darilo.

Hvala, prijatelj.

Tule je foto corpus delicti.

Storilec


Poškodbe




Rehabilitacija


Bog, ki je vse skupaj zakuhal, se gotovo želi odkupiti, zato naj kar pripravi kreditno kartico in mi pošlje sveže izvode poškodovanih knjig. V pomoč mu prilagam amazon linke.


Najhuje jo je skupila ena mojih najljubših knjig: Stranger Passing (Joel Sternfeld). Zbirka portretov naključnih mimoidočih je must have za kogarkoli resno zainteresiranega v fotografsko portretiranje.

Precej hudo je bila poškodovana tudi Blink, zbirka predstavitev stotih sodobnih fotografov.

Zelo rad bi kaj več povedal o The History of Japanese photography, a sem jo komaj kdaj vzel v roke. Kupil sem jo v impulzu navdušenja nad azijsko kinematografijo, zato se mi je zdelo, da morajo biti tudi njihovi fotografi hudičevo dobri, pa vendar o njih vemo bore malo. A kdo pozna kakšno azijsko fotografsko ime, ki ni Araki Sugimoto Moriyama?

Girl Culture fotografinje agencije VII Lauren Greenfield je poškodovana le po platnicah, notranjost (fotografski esej o ameriških deklicah - lepih in grdih, suhih in debelih) je ostala skoraj nedotaknjena.

Poceni so jo odnesli:

Mamutsko velika, svinjsko draga in čudovito lepa knjiga Outskirts. Američan Todd Hido je sploh eden mojih najljubših nočnih fotografov.

Icons of photography: 20th century - po ena fotka plus razlaga plus biografija večine velikih mojstrov 20. stoletja.

Paris + Klein - zadnja knjiga Williama Kleina, a me z njo ni preveč prepričal.

Salgadojevi Delavci so ušli za las.

petek, januar 26, 2007

Arzenal

Če bo tale projekt izpolnil obljube, je to eden najzanimivejših premikov na medijskem področju zadnje čase. Prva številka novega mesečnika Arzenal sicer izide jutri, ampak sem pravkar ugotovil, da je internetni sajt že živ in vsebuje nekaj finih stvari tudi za ljubitelje fotografije. Končno se je tudi pri nas začelo eksperimentirati z mešanjem fotk in zvoka, tako lahko vidimo nekaj Magnum-in-motion-style prezentacij, med drugim: reportažo Mance Juvan iz Venezuele, serijo Heroin Boštjana Slatenška in Domna Pala obogateno z avtorjevima podcastoma ter serijo Ulica dnevnikovca Jake Adamiča.

torek, januar 23, 2007

Didžeji

Prejšnji teden sem delal še dva portreta didžejev. Ideje so bile v bistvu nadgradnja tistih iz fotkanja prejšnjega portretiranca. Se pravi: še več gelov na fleših in še več sončnega zahoda.

DJ Sylvain





DJ Robert G. Roy



petek, januar 19, 2007

Modna revija

Včeraj sem se znašel v Domini, kjer je bila modna revija trgovine Kayan. Spodaj dve fotki za pokušino, cela galerija je pa tule.



torek, januar 16, 2007

Wade Goddard na Emzinovem predavanju

Lani smo poslušali Chrisa Andersona, letos pride v goste Wade Goddard, novozelandski vojni fotograf, ki je od blizu spremljal razpad Jugoslavije (med drugim) za Reuters, Newsweek in New York Times. Pri nas se bo mudil kot član žirije za letošnji emzinov natečaj, v sklopu katerega bo imel predavanje o reportažni fotografiji.

Cankarjev dom, sreda, 24.januar 2007 ob 17h. Jaz bom tam.

ponedeljek, januar 15, 2007

Dražgoše

Že nekaj let me je vleklo na dražgoško obletnico in tokrat sem res šel. Dan je bil idealen za krajši vzpon, poslušanje partizanskih pesmi, gužvanje skozi avtobuse in množico ter martinčkanje ob pivu in pasulju. Pa zdelo se mi je tako zelo fino, da sem končno na žuru, kjer nisem med najstarejšimi.

Fotkal sem sicer bolj mimogrede - navil sem malo osemindvajsetko in je nisem odvil do konca.













sobota, januar 13, 2007

Bujta repa

Huh. Ko sem bil nazadnje na Bujti repi, tradicionalnem žuru prekmurskih študentov, je bilo to še v menzi Rožne doline. Pa se je v vseh teh letih spremenila le malo. Žurov v rožni menzi sicer ni več, a tudi tokrat je prišlo milijone in milijone naklanih študentov in tudi tokrat je bil glavna zvezda najslavnejši sin prekmurske ravnice - Vlado.













torek, januar 09, 2007

Portretni sešn

DJ Spinne, lanski zmagovalec psilonovega SYLD tekmovanja, me je našel na Trickyjevo priporočilo. Dveurni foto sešn, ki mu je sledilo približno toliko postprodukcije. Ratalo je pa tole.














četrtek, januar 04, 2007

Lightsource

Zadnjih nekaj ur, če ne štejem občasnih izletov na net, sam ležal v postelji, gledal v točko na stropu in poslušal Lightsourcove podcaste. Če zanemarim deset minut bla-blaja na začetku vsakega posnetka, so na njih izvrstni intervjuji s fotografi, ki razlagajo kako se lotevajo svojih podvigov.

Najsvežji intervju je recimo s telim tipom. Kapo dol.