nedelja, december 31, 2006

To je to, za letos

Veselo in uspešno 2007 ti želimo glavni in stranska akterja tega bloga.

četrtek, december 28, 2006

Peter Bialobrzeski

Delo Bialobrzeskega sem odkril nekaj let nazaj po naključju in od takrat je njegova knjiga Neontigers v moji amazonovi nakupovalni košari, a še ni našla poti do nabiralnika. Neontigers je portret azijskih velemest, veličastne fotke velikih nebotičnikov in njihovega stampeda v okolje starega formata. Velik del njegovega dela nastaja na prelomu dneva in noči. Takrat so kontrasti močni, a na njegovih fotkah tega ni opaziti. Nekatere fotke azijskih *MegaMest* so bile nesramno kopirane. Tip je pomoje trenutno eden najbolj relevantnih fotografov in je na najboljši poti za dosego Gurskyjeve slave in cenika.

Če hočeš videti, kako hudičevo dobro izgledajo njegove fotke v revijah, klikni 'Publications'.

Zagotovo si želiš...

... videti še en set fotk novoletno okrašene Ljubljane.

In želja se ti je izpolnila! :)



















sreda, december 27, 2006

Diyala v štirki

V fotofinišu dvatisočšestega leta je tu še najverjetneje zadnja foto naloga pred novim letom: Diyala na Intosomething zabavi v štirki. Hitro-repajoča nadebudna Hrvatica je požela precej zanimanja in njen live nastop je bil vreden dolgega čakanja.

Danes in jutri se še ukvarjam z arhivom, potem pa gre fotoholik na dopust v Rdeče revirje.







petek, december 22, 2006

Engejevih deset

NationalGeographic News je objavil top ten fotk iztekajočega se leta. Prva je sploh zmagovalna: piton pohrustal nosečo ovco. Meee!

Matthew Hoag

Portret didžeja za slovensko izdajo Partysana.



torek, december 19, 2006

Decemberski post

Tole je bil pa najdaljši post postov na tem blogu v zadnjih nekaj mesecih, a? Priznam, ni se mi dalo. Sicer tudi nisem imel kaj pametnega za povedat, a to me še nikoli ni odvrnilo, da ne bi odprl usta.

In kaj se je dogajalo v zadnjih dveh tednih? Nič posebnega, malce fotkanja, malce arhiviranja, malce veselega decembra, malce ukvarjanja s projekti o katerih več v začetku prihodnjega leta...

Fotoutrinki pa so tu.

Nekaj politike čez teden: Minister Gregor v sindikalni jazbini.







Modne revije ob večerih: štirka in novodprti betecejev center Diamant.








Koncertni večer kolegov Zasavcev (Krokarju hvala za objektiv): Hiša @ Cankarjev dom




Družinsko kosilo v nedeljo: Moja Najljubša Blondinka se pripravlja na dokončno eksterminacijo trisa lignjev.


In malce družabne kronike včeraj: Kompas odpre prenovljeno poslovalnico.




torek, december 05, 2006

Evo nas!

Glede na to, da me je danes čakalo 9GB fotk za izbrat in obdelat, se na včerajšnjem reporterskem prednovoletnem mitingu nisem mogel napiti kot žival. Dokaz o moji normalnosti je spodaj, poleg Yours Trulyja pa na fotki najdeš še vsaj sedem drugih blogerjev. Khm, če vštejem Drnija osem.


foto Borut Krajnc

ponedeljek, december 04, 2006

Foto biznis

Če imaš na disku kup fotk, ki bi jih rad spravil v promet, pa nisi imel tehnične rešitve ali pa je le-ta bila predraga, sta tule dva servisa, ki bi morda rešila težavo.

Oba ponujata hosting fotk, e-commerce (podporo prodaji) in integracijo v že obstoječe web strani. Cene svojih fotk določa vsak fotograf sam.

Digital Railroad je nekoliko starejši in med fotografi popularnejši, a tudi nekoliko dražji. Uporabljajo ga tudi taki kalibri kot je agencija VII. Mesečno pride 20GB prostora okoli 50 USD, za handling online transakcij pa vzamejo 5%. Podrobnejši cenik tule. Imajo plan, da bodo v bližnji prihodnosti omogočili kupcem iskanje po bazah vseh fotografov in agencij, kar bi jih naredilo precej podobno Alamyju.

Pri PhotoShelterju je najcenejši paket 10 USD mesečno za 10 GB prostora, ponuja pa podoben nabor storitev kot Digital Railroad (nisem preveril podrobnosti, tako da se lahko zadeve v drobnem tisku razlikujejo), le da poleg fotk lahko prodajaš tudi printe. Photoshelter cenik tule.

Seveda sta oba sajta uporabna le, če ti je vsaj približno jasno komu boš ali bi želel prodati svoje fotke, saj je marketing izključno na ramenih fotografa.

In ko smo ravno pri biznisu. Kolega fotograf Andreas Gursky je postavil nov rekord in eno svojih fotk prodal za 2.48 milijona USD.

Potencialnim kupcem sporočam, da so fotke na tem blogu na voljo za polovico te cene - po komadu seveda. In če kupiš vsaj tri do 31.12.2006, navržem še posebni božično-novoletni 15% popust! Navali narod, još malo pa nestalo...

nedelja, december 03, 2006

Jure & Ewald

Jure Tori (harmonika, Orlek) in Ewald Oberleitner (bas) sta izdala plato, jaz pa sem naredil nekaj fotk. Kakšno muziko igrata pa je možno slišati na torijevem sajtu.